Et spørsmål om prioriteringer

11181Er du, som jeg, overveldet av alle de fantastiske bøkene der ute, kan det være vanskelig å prioritere hvilke bøker du bør lese først. Bokhylla fortoner seg som en godteributikk, og det er ingen grenser for hva du tror du kan klare å sluke. Men så dukker det opp en bok som feier de andre av banen likevel, fordi den er viktigere. The Good Immigrant, med Nikesh Shukla som redaktør, er en sånn bok. Den må rett og slett prioriteres.

Jeg vil vite hvordan det er å måtte flykte til et land du ikke er ønsket i. Mer enn noen gang i vår tid tror jeg det er nødvendig å forstå flyktningers situasjon. Vi kan ikke slumre i den politiske apatien og late som om dette ikke angår oss. Vi møter daglig politiske utspill som er blottet for empati. Som nører opp under rasisme og fremmedfrykt, og avviser ansvaret vi har som medmennesker. Det kan vi ikke akseptere! Som medmennesker er det vårt ansvar å forsøke å forstå andre. Og det er vårt ansvar å hjelpe dem som trenger hjelp. Vi kan hjelpe masse! Det må rett og slett prioriteres.

Omtalen av The Good Immigrant lyder slik:

How does it feel to be constantly regarded as a potential threat, strip-searched at every airport? Or be told that, as an actress, the part you’re most fitted to play is ‘wife of a terrorist’? How does it feel to have words from your native language misused, misappropriated and used aggressively towards you? How does it feel to hear a child of colour say in a classroom that stories can only be about white people? How does it feel to go ‘home’ to India when your home is really London? What is it like to feel you always have to be an ambassador for your race? How does it feel to always tick ‘Other’? Bringing together 21 exciting black, Asian and minority ethnic voices emerging in Britain today, The Good Immigrant explores why immigrants come to the UK, why they stay and what it means to be ‘other’ in a country that doesn’t seem to want you, doesn’t truly accept you – however many generations you’ve been here – but still needs you for its diversity monitoring forms. Inspired by discussion around why society appears to deem people of colour as bad immigrants – job stealers, benefit scroungers, undeserving refugees – until, by winning Olympic races or baking good cakes, or being conscientious doctors, they cross over and become good immigrants, editor Nikesh Shukla has compiled a collection of essays that are poignant, challenging, angry, humorous, heartbreaking, polemic, weary and – most importantly – real.

kyaq-iho_3059_flukt_cover_fullJeg har scrollet en del i norske forlags utgivelseslister, og funnet få bøker som gir stemme til flyktninger i Norge. Men det finnes i hvert fall én – Flukt, som kom ut i 2015. 22 journalister og 16 fotografer fra ulike norske medier har levert bidrag til denne boka. De har gjort arbeidet uten økonomisk vederlag, og overskuddet av boksalget går til utdanningsprogrammer i regi av Flyktninghjelpen. Denne boken havner også på nattbordet mitt.

Vet du om andre bøker av nyere dato hvor flyktninger i Norge slipper til med historiene sine? Da hører jeg gjerne fra deg i kommentarfeltet.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s